м. Львів, вулиця Довга, 56
Пн-СБ: 10:00-22:00 – на зв'язку

Анестезія у пластичній хірургії

Страх болю притаманний усім нормальним людям. Багатьох людей, які хотіли б покращити свою зовнішність, зупиняють думки про біль. І даремно, адже всі пластичні операції відбуваються під анестезією.

Що таке анестезія і які задачі вона вирішує?

Анестезія – це медикаментозне втручання в організм, що призводить до часткового або повного відключення чутливості. Вона застосовується під час операцій, лікувальних та діагностичних процедур. У пластичній хірургії анестезія виконує такі задачі: 

  • знеболює хірургічні маніпуляції; 
  • знерухомлює пацієнта; 
  • заспокоює його;
  • допомагає перенести операцію та післяопераційний дискомфорт.

Види анестезії

Залежно від характеру втручання, виду операції та стану пацієнта пластичний хірург вибирає оптимальний вид анестезії.

Загальне знеболювання (наркоз). Тимчасове відключення свідомості, рефлексів та больової чутливості. Застосовується під час складних хірургічних втручань. 

Наркоз буває:

1) інгаляційний – застосування летючих речовин та газоподібних препаратів, які пацієнт вдихає через маску; у пластичній хірургії використовується під час тривалих операцій: мамопластики, абдомінопластики, SMAS-ліфтингу;
2) неінгаляційний – діючі речовини вводяться в організм внутрішньовенно; у пластичній хірургії використовується під час операцій, що потребують повної нерухомості пацієнта і його швидкого виходу з наркозу (наприклад, ринопластика з зачіпанням кісткової тканини); 
3) комбінований – послідовне застосування різних методів знеболення: спочатку пацієнта вводять у стан наркологічного сну за допомогою масочного наркозу, а потім підтримують дробовим введенням препаратів у вену.

Найчастіше в пластичній хірургії застосовується інгалаційний наркоз, зокрема так званий "севоранівський". Севоран – речовина, що використовується для інгаляційного наркозу, виготовлене на основі метілізопропілового ефіру.

Наркоз "севоран" характеризується хорошою стабільністю і переносимістю, а також незначною кількістю ускладнень, у порівнянні з іншими інгаляційними анестетиками. Крім того, цей вид загальної анестнезіі виконується в низкопоточному режимі, при якому швидкість транспортування свіжого газу мінімальна. Всі ці переваги роблять газ "севоран" дуже популярним анестетиком.

Транспортування газово-парової суміші з анестетиком в складі може відбуватися двома основними шляхами:

1) за допомогою ендотрахеальної трубки, яка дозволяє забезпечити стабільну прохідність трахеї, що дає можливість конролювати вентиляцію легенів;

2) за допомогою ларингіальної маски. Фіксуючись в горлі, вона не може пошкодити голосовий апарат чи інші м'які структури, що є великою перевагою і тому широко застосовується з метою загальної анестезії, зокрема для дітей. Крім того, розташування ларингіальної маски таке, що дозволяє виключити травмуючий вплив на трахею і запобігти її подразненню.

Переваги севорану над іншими видами анестезії

  • Занурення в наркоз відбувається швидко. Відразу після першого вдиху пацієнт засинає і так же швидко прокидається після припинення подачі анестетика. Вихід з наркозу триває не більше двадцяти хвилин.
  • Має мінімальний вплив на органи дихальної системи і безпечний для серця.
  • Відрізняється високим рівнем керованості.
  • Практично не подразнює дихальні шляхи.
  • Не несе токсичного навантаження на організм.
  • Його анестезуючого ефекту цілком достатньо для використання під час багатьох пластичних операцій.
  • Можливі ускладнення мінімальні, а частота їх проявів – низька.
  • Може використовуватися в монорежимі.
  • Використовується в якості низкопоточного знеболювання, що відрізняється високою фізіологічністю, малою витратою анестетика, безпекою для навколишнього середовища.

Таким чином, Севоран можна віднести до найкращих засобів для проведення маскового наркозу, серед наявних в арсеналі сучасної анестезіології.

Також анестезію поділяють на місцеву та регіональну. 

Місцева анестезія. Пригнічення чутливості певної ділянки тіла під час операцій на обмежених поверхневих площинах, перев’язок та діагностичних процедур. Існує кілька видів місцевої анестезії, що застосовуються у пластичній хірургії:
- поверхнева обробка шкіри та слизових (мезотерапія, лазерна шліфовка);
- інфільтраційна анестезія – пошарове введення розчину анестетика в тканини тіла, який буквально просочує їх (блефаропластика – зміна форми очей).

Регіонарна анестезія. Анестетик вводять поблизу нервового стовбура.  У пластичній хірургії використовується під час - ліпосакції, круропластики, глютеопластики, мамопластики. За місцем введення препарату регіонарна анестезія буває:
- спинномозкова – відключає чутливість нижньої половини тіла (ліпосакція в області живота та стегон);
- провідникова – блокування нервової передачі в заданій області (пластика хрящів носа, контурна пластика обличчя);
- епідуральна – знеболюючий препарат вводиться через тонкий катетер; 
- внутрішньосудинна – відключення нервової провідності конкретної ділянки тіла через введення препарату у судину (блефаропластика).

Седація – введення пацієнта у стан легкого сну невеликими дозами препаратів для загального наркозу. Застосовується у пластичній хірургії, щоб розслабити і заспокоїти хворого для ефективної взаємодії з ним. 

Головний показник якості вибраного методу анестезії у пластичній хірургії – керований ефект. Це прогнозування терміну дії та глибини знеболення, відсутність побічних ефектів:

  • поганого самопочуття;
  • синців та набряків;
  • ускладнень під час заживлення.

Пластична хірургія – це здебільшого хірургія одного дня. Увечері пацієнт може вирушати додому, оскільки якість анестезії у нас бездоганна.

Залиште заявку на консультацію
Наші контактні дані
Наше місцезнаходження
79000, Україна,
м. Львів, вулиця Довга, 56