Кількість пластичних операцій під час пандемії COVID-19 зросла. Це спричинено тим, що люди не мають зайвих витрат, змушені відкладати відпустки та носити маски. Бажання велике, але не всі знають, що саме треба робити перед операцією та як правильно підготуватись.

Як підготуватись до пластичної операції в час COVID-19?

Підготовка до операції в час COVID-19:

  • якщо перед проведенням операції Ви відчули якісь зміни самопочуття (нежить, підвищена температура тіла, гнійникові висипання на шкірі тощо), треба одразу повідомити про це лікаря;
  • збір необхідних лабораторних аналізів;
  • припинити вживання їжі та рідини за 8 годин до операції: за два тижні до операції слід припинити прийом усіх препаратів на основі ацетилсаліцилової кислоти;
  • завчасно підготувати змінний одяг та засоби особистої гігієни;
  • якщо операція на обличчі, необхідно мати з собою темні окуляри;
  • необхідно утримуватись від паління та вживання алкоголю за місяць до операції: бажано, щоб після виписки Вас хтось супроводжував додому.

Окрім основного переліку аналізів, що необхідний перед операцією, під час пандемії ОБОВ’ЯЗКОВО треба зробити ПЛР-тест на коронавірус. Навіть якщо Ви почуваєте себе добре, і Ви вакциновані, це не гарантує того, що ви здорові. Захворювання може протікати безсимптомно.

Чи можна робити пластичну операцію якщо пацієнт захворів на коронавірус?

ПЛР тестування перед пласничною операцієюПід час будь-якої хвороби, а особливо коронавірусу, слід утриматися від усіх запланованих та бажаних операцій. Якщо Ви вже перехворіли та не маєте ніяких ускладнень, то робити пластику можна як мінімум через три місяці після одужання. Але якщо ускладнення були, то необхідно збільшити час на відновлення здоров’я. Післяопераційний період потребує гарного імунітету для швидшого загоєння та якісного результату.

Критерії за якими можна впевнитись, що Ви одужали:

  • імуноглобуліни А, М, G - в крові повинні залишитися тільки імуноглобуліни G, імуноглобулін А повинен зникнути, а у імуноглобуліну М повинна намітитись чітка тенденція до зниження;
  • мазок з носоглотки на РНК SARS-CoV-2 - повинен бути негативним.

Робити операції можна тільки тоді, коли Ви впевнені в тому, що стан здоров’я дозволяє такі маніпуляції.

Коли вакцинуватися: до чи після операції?

Щоб убезпечити себе від коронавірусної інфекції можна завчасно зробити вакцинацію. Це зменшить ризик захворювання, коли організм буде в процесі загоєння в післяопераційний період. Але це потрібно зробити мінімум за два тижні до запланованої процедури, а краще за 35-42 дні. За цей період після введення вакцини формується повноцінна імунна відповідь.

Вакцинація перед пластиною операцієюОбмеження для вакцинації:

  • люди молодші 18 років;
  • люди з підвищеною температурою тіла, більше ніж 38 градусів Цельсія;
  • люди з онкологічними або аутоімунними захворюваннями, які отримують в цей момент хіміотерапію;
  • люди, у яких є алергія на якийсь компонент вакцини або була важка алергічна реакція на першу дозу вакцини проти COVID-19.

Якщо Ви вирішили зробити вакцинацію після операції, то необхідно дочекатися повного відновлення та пройти ряд досліджень, які покажуть, що організм в повному порядку та готовий.

Відновлення після різних видів пластичних операцій в середньому триває від десяти днів до місяця, якщо якісно виконувати рекомендації лікаря. Також клініки пропонують різноманітні процедури, що прискорюють період реабілітації.

Які заходи вживають клініки під час пандемії COVID-19? 

В закладах пластичної хірургії працюють спеціалісти лише вузького профілю та їх діяльність ніяк не пов’язана з інфекційними захворюваннями. Клініки проводять регулярні заходи щодо дезінфекції та роблять все, щоб максимально зменшити ймовірність зараження коронавірусом кого-небудь з пацієнтів. Але, не дивлячись на це, Ви повинні піклуватись про своє здоров’я під час пандемії, і кожного дня.

Пластичний хірург Назар Грицевич може проконсультувати Вас онлайн. Заявку на консультацію Ви можете відправити через форму на сайті або за телефоном - +38 (097) 0-999-000 - Viber, Telegram, WhatsApp.

  • м. Львів, вулиця Довга, 56

© 2024 Усі права захищені

Дзвонити