м. Львів, вулиця Довга, 56
Пн-СБ: 10:00-22:00 – на зв'язку

Материнство і мамопластика

Гарні та пишні груди надають впевненості в собі будь-якій жінці. Але, на жаль, іноді від природи або через певні обставини життя молочні залози не мають такої чудової форми, як би хотілося. У такому випадку допоможе пластична хірургія.

Коротко про мамопластику: що це за хірургічне втручання і коли воно потрібне?

Маммопластика (лат. mammoplastica) – пластична операція на жіночих молочних залозах, яка полягає у зміні їх форми та (або) розміру (збільшення/зменшення). Корекцію форми залоз (підтяжка або зменшення) найчастіше проводять при проявах птозу (обвисання) жирової та шкірної тканин грудей, який проявляється з віком або внаслідок годування груддю, перенесених хвороб чи ін. Надлишки деформованих тканин видаляють, а решту закріплюють в нормальному положенні. Корекція та збільшення грудей можуть бути проведені як за допомогою спеціальних імплантів, так і без них.

Пластика грудей, під час якої використовуються силіконові імпланти, називається ендопротезуванням молочних залоз. Таку операцію показано при асиметрії грудей і при їх відновленні після мастектомії (видалення однієї або обох залоз).

Зазвичай імпланти мають різну форму:

  • круглі – для жінок, які хочуть значно збільшити груди;
  • краплеподібні (анатомічні) – надають бюсту більш природного вигляду;
  • видовжені в ширину (ставляться при широкій грудній клітці);
  • видовжені в висоту (ставляться при високій і вузькій грудній клітці) та інші.

Найкращий вибір в кожному окремому випадку може порекомендувати лише медичний фахівець. Пластичний хірург Назар Грицевич провів десятки операцій по мамопластиці та точно знає, які види імплантів ідеально підходять тій чи іншій жінці. При цьому враховуються побажання пацієнтки та індивідуальні особливості анатомії грудної клітки та молочних залоз.

У більшості випадків ендопротезування грудей виконується з субмаммарним доступом (розріз під грудьми). Установка відбувається під грудний м'яз, що знижує ризик розвитку капсулярної контрактури, а також дозволяє жінці спокійно вагітніти та годувати грудьми. Міняти імпланти не потрібно: вони ставляться один раз на все життя. Винятки становлять лише випадки, коли пацієнтка бажає зробити повторне збільшення грудей.

Також варто відзначити, що сьогодні мамопластика є безпечною операцією, яка уже давно проводиться і в Україні. Звертаючись до Назара Грицевича, Ви маєте можливість пройти пластичну операцію в одній з кращих клінік Львова (чи інших міст) з сучасною операційною та комфортними умовами стаціонару.

Які види мамопластики існують та в чому їх особливості?

Залежно від реальних потреб та особистих побажань пацієнток обирається конкретний вид мамопластики.

Загалом виділяють 3 основні види:

  1. аугментаційна мамопластика (збільшення грудей);
  2. редукційна мамопластика (зменшення грудей), що дозволяє пацієнтці зменшити навантаження на хребет;
  3. мастопексія – підтяжка грудей, що дозволяє пацієнтці досягнути симетричності та природної пружної форми молочних залоз.

Збільшення грудей

Дана операція проводиться під загальною анестезію. Її тривалість – до 2 годин. Після процедури пацієнтка залишається під наглядом лікарів ще 48 годин.

Підтяжка грудей

В ході операції лікар здійснює такі коректування:

  • хірургічно виводить вище ореолу та сосок;
  • висікає зайву шкіру та жирову тканину;
  • залозисті тканини перерозподіляє таким чином, щоб вони займали оптимальний простір;
  • фіксує всі інші тканини у такому положенні, при якому груди отримують найбільш бажані розмір, форми та об'єм для даної пацієнтки.

Зменшення грудей

Редукційна мамопластика дозволяє жінці зручно займатися спортом та зменшити навантаження на хребет. Операція виконується під загальною анестезією і займає приблизно 3-4 години.

За цей час лікар:

  1. виконує надрізи, висікає надлишок залозистої та жирової тканини, переміщає соски з ореолами;
  2. шляхом підтягування тканин досягає пружності грудей;
  3. після накладання швів встановлює дренаж і накладає спеціальну пов'язку.

Пластична операція по збільшенні грудей при плануванні дитини

На сьогодні найбільш поширеним є збільшення грудей за допомогою імплантів, і немає жодних медичних заборон чи протипоказань для імплантації при плануванні вагітності та годуванні дитини при розміщенні імпланту під мʼяз. Наявність імплантів жодним чином не перешкоджає цим процесам. Однак існують певні рекомендації щодо планування самої операції.

Якщо Ви тільки плануєте народження малюка, то краще, щоб вагітність наступила через рік після пластичної операції. За цей час відновлюються усі потрібні тканини. Таким чином вам не доведеться робити корекцію грудей після набору або втрати ваги, пов'язаних з вагітністю, деформації грудей у зв'язку з годуванням дитини.

Жінкам, які планують годувати грудьми, проводять мамопластику з підгрудним або пахвовим доступом (розріз для введення імплантату робиться саме у вказаних ділянках), що сприяє вільному переміщенню молока від залоз до сосків.

Весь відновлювальний період умовно можна поділити на такі етапи:

  1. Загоєння – до 2 тижнів.
  2. Відновлення – 2-3 місяці.
  3. Повернення до повноцінного життя – 4 місяці.
  4. Повне відновлення тканин грудей – 1 рік.

Якщо ж вагітність сталася скоріше, ніж можливість пройти операцію, то пластику слід планувати не раніше, ніж через пів року після закінчення періоду лактації. Поки в жіночих грудях виділяється молоко операцію проводити не можна.

У період вагітності та після пологів груди змінюються, піддаються деформації. На це впливає:

  • зміна гормонального фону, зокрема значне зростання гормону прогестерону;
  • збільшення залозистих частин та розширення молочних протоків у зв'язку з виділенням молока;
  • сам процес годування грудьми.

Вже невдовзі після закінчення лактаційного періоду більшість жінок відмічають втрату колишньої пружності та форми, обвисання молочних залоз. Груди ніби "здуваються", помітно зменшується їх округлість та пишність. Проте в наш час майбутні мами можуть не надто перейматися, оскільки сучасна пластична хірургія дозволяє в оптимальні терміни коректувати усі ці не надто приємні наслідки вагітності та годування.

Назар Грицевич отримав окрему спеціалізовану освіту по пластиці молочних залоз з відповідною практикою, що дозволяє йому максимально точно визначити проблему конкретної пацієнтки та досягти найкращого результату при збільшенні, корекції чи відновленні форми грудей. Тому кожна жінка залишиться задоволеною, зможе відчути радість від краси свого тіла та радість материнства одночасно.

Таким чином стає зрозуміло, що збільшення грудей імплантами – не перешкода для народження малюка і його природного вигодовування. При умові збереження нормального стану грудних протоків імпланти, які встановлені під мʼяз ніяк не впливають на годування грудьми.

Як проходить реабілітація після мамопластики?

Мамопластика – доволі серйозна операція, тому потрібно достатньо часу на те, щоб відновився жіночий організм. Так у перші 15-20 днів після процедури пацієнткам варто відмовитися від фізичних навантажень, навіть від підняття ваги не більше 1,5 кг.

Повернутися до більш активного ритму жінка зможе лише через місяць-півтора, а до звичного способу життя – орієнтовно через 3 місяці, до спорту - через 4 - 5 місяців, і в цей час їй знадобиться допомога рідних та близьких.

Рекомендації по догляду за грудьми після операції:

1) Основні обмеження у перший місяць:

  • у першій три дні після операції потрібно дотримуватися напівліжкового режиму, звести до мінімуму будь-які навантаження;
  • потрібно відмовитися від інтимної близькості;
  • не можна займатися спортом;
  • також має бути відмова від перельотів літаком.

2) Обов'язкові для виконання умови в наступні періоди:

  • у перші 5 тижнів – носіння компресійної білизни;
  • у перші три місяці – мінімізації фізичних навантажень на руки та хребет.

Щодо рубців, то після операції залишається тоненький шрамик довжиною 4-5 см, який стає ледве помітним через 3-4 місяці після додаткового використання сіліконових пластерів та спеціальних мазей. Так як мамопластика передбачає розріз шкірних покривів, то уникнути сліду практично неможливо.

Пластика грудей протипоказана:

  • особам, які не переносять наркоз або мають алергічні або індивідуальну підвищену чутливість до медичних препаратів або їх окремих компонентів;
  • хворим на онкологічні хвороби;
  • жінкам, які мають хронічні інфекційні хвороби;
  • хворим на декомпенсовану форму діабету;
  • при наявності інфекційних дерматитів в області операційного поля.

Тимчасові стани як протипоказання:

  • вік до 18 років;
  • вагітність;
  • нестабільний психоемоційний стан;
  • надмірна маса тіла.

Не секрет, що в інтернеті зараз є чимало інформації й рекомендацій щодо мамопластики. Проте не слід забувати, що основне значення будуть мати ваші індивідуальні проблеми та побажання. Тому кращим рішенням є запис на консультацію до пластичного хірурга, який може професійно оцінити стан молочних залоз, скерувати на необхідні обстеження, провести той вид мамопластики, який потрібен саме вам.

У Львові звертайтеся до пластичного хірурга вищої категорії Назара Романовича Грицевича. Лікар приймає у спеціалізованій клініці Львова Медичному центрі "Мати та дитина", за адресою вул. Довга, 56.

Також можлива консультація онлайн. А кращими його рекомендаціями є відгуки вдячних пацієнток.

Звертайтесь до професіоналів — це запорука бажаного результату!

Залиште заявку на консультацію
Наші контактні дані
Наше місцезнаходження
79000, Україна,
м. Львів, вулиця Довга, 56