м. Львів, вулиця Довга, 56
Пн-СБ: 10:00-22:00 – на зв'язку

Реабілітація після пластики грудей

Процедура пластики грудей (мамопластики) – це хірургічне втручання з метою відновити або покращити форму молочних залоз жінки, досягнувши таким чином більш привабливого естетичного вигляду як ділянки грудей, так і постави в цілому.

Зважуючись на пластичну операцію, пацієнтка мусить бути готова не лише до чудових результатів, але й до певного реабілітаційного періоду, який вимагає відповідальності та дисципліни.

Реабілітація після пластики грудей – це система лікувальних заходів, спрямованих на відновлення фізичного здоров'я пацієнтки (швидкого загоєння оперованих тканин), уникнення ускладнень та оптимально швидкого повернення до звичного способу життя.

Основні обмеження у перші кілька днів після операції

Перший день після операції жінка проводить в лікарні, перебуває під контролем медперсоналу та відходить від наркозу. Також пацієнтка може відчувати дискомфорт та біль в ділянці грудей, зокрема прооперованих зон, можливе невелике підвищення температури.

Одразу ж після операції рекомендоване напівлежаче або сидяче положення, але до кінця доби можна встати і пройтися по палаті. Через 3-4 години після наркозу пацієнтка може пити, через 5-6 годин – приймати їжу.

На другий день лікар проводить огляд, видаляє дренажі та робить перев'язки. Залежно від фізичного стану пацієнтки, її можуть виписати на 2-3 або добу після операції.

Тиждень після мамопластики

У перший тиждень після хірургічного втручання може спостерігатись легка набряклість, болючість грудей та/або підвищена температура. Описані або будь-які інші симптоми, що виникають у цей перший тиждень, слід оперативно повідомляти своєму лікарю, щоб уникнути можливого розвитку запальних процесів чи ускладнень. Завдяки цьому лікар зможе вчасно провести додатковий огляд, призначити необхідні допоміжні засоби лікування.

В перші дні домашнього режиму пацієнтці варто залишатися в спокої і дотримуватися таких обмежень:

  • сурово забороняється займатися спортом;
  • не варто торкатися до молочних залоз;
  • бажано уникати будь-яких фізичних навантажень, зокрема, якщо у вас маленька дитина, то навіть забороняється брати її на руки;
  • краще тимчасово відмовитися від вживання алкоголю та слабоалкогольних напоїв;
  • також потрібно утримуватися від інтимної близькості з партнером заборонено піднімати руки вище плечового поясу.

В період реабілітації краще попросити допомоги у близьких та рідних з домашніми справами. Не варто ризикувати своїм здоров'ям, якщо є кому піклуватися про вас.

Під час реабілітації обов'язково потрібно відвідувати клініку за встановленим графіком, щоб лікар проводив перевʼязку. Періодичність зміни пов'язки буде залежати від індивідуальних особливостей відновлення і швидкості загоєння тканин. Зазвичай перше відвідування лікаря повинно відбутися через 2 дні для огляду і оцінки швів, а також можливої корекції або скасування медикаментозної терапії.

На другий тиждень больові відчуття та інші симптоми практично зникають. Проте пацієнтці варто продовжувати дотримуватися рекомендацій:

  • не відвідувати лазню, сауну, басейн;
  • не займатися фітнесом та іншими видами спорту;
  • 5-6 тижнів потрібно носити компресійну білизну, не знімаючи;
  • спати лише на спині, не піднімати руки вище плечового поясу.

Проте вже можна поступово збільшувати фізичну активність (наприклад, здійснювати піші прогулянки).

Перший місяць після мамопластики

Пацієнтка продовжує планово відвідувати хірурга. У цей час вже можна побачити результат операції: шви загоїлися, а больові відчуття більше не турбують.

Приблизно пʼяти тижнів пацієнтка може знімати компресійну білизну та носити звичайну. Проте точний термін повідомить лише лікар.

Звичайна білизна, яку жінку буде носити після мамопластики, має бути комфортною та підтримувати груди (білизна без кісточок).

При виборі бюстгалтера варто звернути уваги на такі деталі:

  1. Чашка повинна бути щільною, зручною, досить глибокою. Необхідно, щоб груди повністю помістилися в чашку, шкіра не повинна виступати ні збоку, ні знизу.
  2. Бретелі повинні бути широкими, достатньої довжини, щоб не натирати шкіру.
  3. Пояс бюстгалтера має бути максимально широким, щільно облягати тулуб. Лінія пояса обов'язково фіксується паралельно підлозі. Він не повинен сповзати чи задиратися вверх, оскільки саме пояс виконує основну функцію підтримки грудей
  4. Бюстгалтер має бути без кісточок.

Інші обмеження та рекомендації

  • не можна засмагати протягом трьох місяців;
  • повний душ можна приймати через 5-7 днів, до цього у верхній частині тулуба проводять протирання антисептиком і частковий душ;
  • дозовані фізичні навантаження, які не зачіпають груди, дозволені через місяць, але виключають стрибаючі рухи;
  • плавання можливе через 3 місяці;
  • в перші три місяці варто відмовитися від гострих страв, соління, жирної та смаженої їжі.

Ретельне дотримання описаних вище застережень допоможе пройти період реабілітації найбільш безпечно та комфортно, без тривог і напруги. Цей час можна використати для формування такої корисної і необхідної всім нам звички як піклуватися про свій стан здоров'я, ретельніше прислухатися до свого тіла і проводити планові огляди не лише у пластичного хірурга.

Назар Грицевич

Залиште заявку на консультацію
Наші контактні дані
Наше місцезнаходження
79000, Україна,
м. Львів, вулиця Довга, 56