м. Львів, вулиця Довга, 56
Пн-СБ: 10:00-22:00 – на зв'язку

Як доглядати за вухами після отопластики

Отопластика — операція, орієнтована на корекцію форми вух. Хірургічне втручання здійснюється в ситуаціях, коли пацієнта не влаштовує форма чи розміри його вух або за наявності медичних показань. Це може бути деформація або травматичні ушкодження вушної раковини, асиметрія, вроджені аномалії розвитку, відсутність зовнішнього вуха тощо. 

Отопластика — не складна операція, але вона вимагає попередньої підготовки, проведення лабораторних досліджень і діагностики. Також після корекції форми вушних раковин вдоведеться пройти етап відновлення. Розкажемо, як доглядати за вухами після отопластики, щоб реабілітація пройшла добре.

Скільки часу триватиме загоєння після отопластики

Швидкість загоєння залежить від низки факторів, таких як індивідуальні особливості організму, вік, наявність або відсутність супутніх захворювань, складності втручання. Як довго заживають вуха після отопластики? У середньому регенерація тканин відбувається протягом 30 днів, а кінцевий результат оцінюється за 6 місяців. Поетапно це виглядає так:

  • після операції протягом доби може відчуватися біль та дискомфорт;
  • протягом першого післяопераційного тижня важливо регулярно робити перев'язки та обробляти рану;
  • через 10-12  днів хірург знімає шви;
  • через 10–14 днів відбувається початок рубцювання;
  • загоєння очікується через 30 днів.

Повне відновлення тканин відбувається протягом 3–4 місяців, залежно від індивідуальних факторів.

Особливості періоду реабілітації після отопластики

Якщо під час операції був використаний загальний наркоз, відразу після втручання необхідно ненадовго залишитися в клініці — як правило, не більше ніж добу. Деякі процедури здійснюються під місцевою анестезією, і в такому випадку можна знаходитися під наглядом лікарів лише впродовж 1–2 годин і повернутися додому того ж дня.

Після проведення отопластики в післяопераційний період важливо дуже ретельно дотримуватися вказівок лікаря. Що потрібно знати:

  • незначний біль у перші дні є нормою. Пластичний хірург обов’язково порадить препарати, що знімають цей симптом;
  • біля швів можуть з’явитися синці. Це теж не привід для тривоги;
  • якщо з’являться якісь неочікувані симптоми, треба негайно звернутися до лікаря.

Скільки часу після операції на вуха потрібно носити пов'язку

Після проведення отопластики в реабілітаційний період пацієнтові надягають пов'язку для фіксації. Без її використання результат не буде таким виразним, до того ж тканини можуть зростися неправильно. Носити пов’язку доведеться 10-14 днів, не знімаючи. Після того, як хірург зніме шви, її можна буде використовувати лише під час сну протягом ще 10–14 днів. Але можуть бути також індивідуальні рекомендації, тому важливо дослухатися вказівок лікаря.

Як доглядати за вухами після отопластики

Як зняти набряк

Набряк після хірургічного втручання — це нормальне явище. Він може зберігатися до моменту загоєння тканин. У середньому набряклість спадає протягом одного тижня, але можна зменшити її, дотримуючись таких рекомендацій після отопластики в період реабілітації:

  • зменшити споживання солі, а краще — взагалі відмовитися від солоної, гострої та жирної їжі;
  • спати в такому положенні, щоб голова була вищою за тіло;
  • не вживати алкоголю;
  • приймати усі препарати по призначенню.

Ці рекомендації є актуальними лише в тому випадку, якщо набряк не пов'язаний з ускладненнями. Якщо він супроводжується запаленням, болем або підвищенням температури, необхідно терміново повідомити про це лікареві.

Що не можна робити після отопластики

Ризики виникнення ускладнень існують завжди, але їх можна звести до мінімуму, якщо дотримуватися рекомендацій хірурга. Існують деякі обмеження, про які потрібно знати пацієнтові. Одразу після пластики вух не варто:

  • носити окуляри та важкі прикраси, що спричиняють додаткове навантаження на вушну раковину;
  • ходити в солярій, лазню, сауну, перегріватись;
  • самостійно знімати пов'язку, що забезпечує фіксацію;
  • мочити, терти та чухати ще незагоєну рану;
  • носити надто вузьку шапку;
  • переохолоджуватися.

Недотримання цих рекомендацій може негативно вплинути на терміни загоєння та збільшити ризик ускладнень. У разі наявності будь-яких неприємних симптомів потрібно якнайшвидше звернутися в клініку.

Якщо ви вирішили виправити капловухість, зменшити вуха або позбутися інших проблем із зовнішністю, наприклад ви хочете зробити збільшення грудей у Тернополі або пластику обличчя та шиї, то приходьте на консультацію до пластичного хірурга Назара Грицевича. Лікар з досвідом роботи понад 13 років допоможе вдосконалити вашу зовнішню красу та надасть важливі рекомендації щодо якнайшвидшого відновлення. 

Операцію можна зробити у Медичному центрі "Мати та дитина" за адресою м. Львів, вул. Довга, 56  або в медичному центрі "Корона" м. Львів, вул. Снопківська, 18., а також в Медичному центрі доктора Онутчака м. Львів, вул. Декарта 6.

Наважтеся на зміни та будьте впевненими у собі!

Залиште заявку на консультацію
Наші контактні дані
Наше місцезнаходження
79000, Україна,
м. Львів, вулиця Довга, 56