м. Львів, вулиця Довга, 56
Пн-СБ: 10:00-22:00 – на зв'язку

Пластична операція для підлітка: «за» і «проти»

За останні роки пластична хірургія значно «помолодшала». В період розвинутих технологій та інтернету формуються певні стандарти краси, й тінейджери все частіше прагнуть зробити пластичну операцію, щоб наблизитися до «ідеалу». Але бувають ситуації, коли без хірургічного втручання дійсно не обійтися. Якщо ви сумніваєтеся, чи потрібна пластична операція для підлітка, за і проти розглянемо в статті. 

Естетичні хірургічні втручання, мета яких — покращення зовнішності, можна робити лише після досягнення повноліття, починаючи з 18 років. У цьому віці процес зростання та формування органів і систем організму вже завершився. Виключенням є медичні показання, за наявності яких пластичні операції можна проводити в будь-якому віці. Це стосується наступних випадків: 

  • вроджені вади обличчя і тіла;
  • вплив зовнішніх факторів (травми та опіки, отримані під час бойових дій, ДТП, пожежі тощо).

У деяких випадках, навпаки, не потрібно чекати настання повноліття, а краще зробити пластику якомога раніше. Наприклад, таку проблему як капловухість бажано вирішувати шляхом здійснення хірургічного втручання ще у віці 6–7 років, щоб у школі дитина не стала об’єктом глузувань і почувалася в колективі комфортно. 

Які види пластики доступні для підлітків 

У клініці пластичної хірургії Назара Грицевича дітям і тінейджерам пропонуються наступні види хірургічних операцій: 

  • отопластика. Під час хірургічного втручання відновлюється втрачена вушна раковина, її функції, змінюється форма вух;
  • ментопластика — виправлення патологій підборіддя для пацієнтів, яким вже виповнилося 18 років. Коригування форми та розміру підборіддя дозволяє покращити пропорційність обличчя; 
  • блефаропластика — зміна розрізу очей та форми повік; 
  • хейлопластика — корекція асиметрії губ; 
  • ринопластика — хірургічне втручання, що змінює форму носа, відновлює та повертає у правильне положення внутрішні перегородки. Показання до проведення — неправильна форма органу, ускладнене носове дихання, викривлення, часті запальні захворювання тощо; 
  • лікування гінекомастії — зменшення грудних залоз у разі їхнього патологічного збільшення у хлопчиків;
  • пластика чола та обличчя здійснюється в разі наявності патологій кісткових і м’яких тканин цих ділянок голови. Результат операції — повернення анатомічної форми та правильних пропорцій обличчя; 
  • корекція рубців дозволяє позбутися шрамів і рубців, особливо в тих випадках, коли інші види лікування не дають бажаного ефекту. 

Зауважте, що для проведення операції необхідна згода батьків.

Плюси та мінуси пластичної хірургії для підлітків 

Аргументи «за» 

Пластична хірургія для підлітків — нерідко єдиний варіант розв'язання проблеми у разі наявності вроджених вад (заяча губа тощо) або набутих дефектів (наприклад, шрамів після травм). Зазвичай діти дуже болісно сприймають подібні патології. Деякі недосконалості тіла та обличчя можна змінити лише за допомогою пластики. Операція дозволить не лише отримати омріяну зовнішність, а й позбутися значного психологічного дискомфорту. 

Аргументи «проти»

Чи безпечна пластична хірургія для підлітків? Потрібно пам'ятати, що незначні ризики є завжди:

  • реабілітаційний період супроводжують біль, синці, набряклість, перев'язки та неможливість вести налагоджене комфортне життя;
  • можливий розвиток післяопераційних ускладнень — виникнення гематом, втрата шкірою чутливості, некрози шкіри і тканин тощо;
  • швидкість загоєння ран залежить від індивідуальних особливостей організму, тому існує ризик утворення рубців. 

Усі ці прояви можуть вплинути на нестабільний емоційний стан тінейджера.

Дуже важливо враховувати всі переваги та недоліки пластичної хірургії у підлітків. Саме тому варто звертатися до професіонала своєї справи, що зможе оцінити стан здоров'я дитини та надати рекомендації щодо доцільності втручання. 

Поради щодо вибору клініки та пластичного хірурга для підлітка

Захистити себе від непрофесіоналів і звести ризики до мінімуму допоможуть важливі рекомендації: 

  1. Перед операцією підліткові необхідно пройти повне медичне обстеження та здати необхідні аналізи. 
  2. Ретельно вибирайте лікаря та клініку. Щоб підвищити безпеку проведення операції, зверніться до кваліфікованого пластичного хірурга з великим досвідом. Обираючи лікаря, використовуйте всі можливі методи: проведіть опитування серед пацієнтів, ознайомтеся з ліцензіями, сертифікатами спеціаліста і клініки, відгуками тощо. 

Кваліфікований пластичний хірург — запорука успішно проведеної операції

Ваша дитина хоче зробити пластику? Звертайтеся до Назара Грицевича — сертифікованого пластичного хірурга, хірурга вищої кваліфікаційної категорії, кандидата медичних наук.

Лікар має суттєвий досвід виконання багатьох видів хірургічних втручань, зокрема згаданих вище.

Назар Грицевич працює хірургом понад 13 років і постійно вдосконалює свої знання та навички. Лікар приймає пацієнтів у Києві, Львові та інших містах України. Завдяки глибокому розумінню причин психологічного дискомфорту, пов'язаного з проблемами зовнішності, Назар Романович уже на першій консультації допоможе знайти найкраще рішення.

Залиште заявку на консультацію
Наші контактні дані
Наше місцезнаходження
79000, Україна,
м. Львів, вулиця Довга, 56