м. Львів, вулиця Довга, 56
Пн-СБ: 10:00-22:00 – на зв'язку

Реабілітація після пластичної операції: що очікувати та як краще відновлюватися

Сьогодні дуже популярні пластичні операції, що дозволяють скоригувати або видалити вроджені чи набуті недоліки обличчя та фігури, а іноді — навіть відновити порушені функції організму. Кваліфікація та досвід хірурга, обладнання клініки — важливі складові успішного результату. Однак досягти найкращого ефекту допомагає правильна реабілітація після пластичної операції та дотримання всіх її вимог пацієнтом. Які ж існують рекомендації щодо відновлення після подібних хірургічних втручань?

Обмеження в їжі після пластики

Дієта під час післяопераційного відновлення — це рекомендований пластичним хірургом тип харчування, спрямований на покращення стану організму в цілому. Для зменшення набряків варто обмежити сіль у раціоні, а також відмовитися від алкоголю задля уникнення проблем з судинами та швидшого загоєння рубців.

  • Обличчя. Зазвичай реабілітаційний період після пластичних операцій на обличчі триває 7-20 днів, а потім пацієнт може повертатися до звичного життя. Після деяких хірургічних втручань у ділянці губ і ротової порожнини певний період часу потрібно харчуватися рідкою або напіврідкою їжею кімнатної температури.
  • Тіло та груди. Реабілітаційний період триває від 2–3 місяців до пів року та більше. Впродовж цього часу лікар може порадити дотримуватися спеціальної дієти та не вживати жирну, смажену та гостру їжу, а також соління.
  • Інтимна зона. Відновлення в області геніталій відбувається досить швидко і триває близько 7–10 днів. Особлива дієта на час реабілітації не призначається, але здорове харчування допоможе прискорити відновлення тканин і загоєння рубців.

Фізичні навантаження після пластичної операції: можна чи ні?

Хірургічна операція — серйозне втручання, після якого не варто швидко повертатися до улюблених видів спорту. В перший день після будь-якої операції краще відпочити. Потім можна поступово переходити до коротких піших прогулянок. Впродовж 3–4 тижнів під забороною залишатимуться посилені тренування та підіймання важких предметів. Нижче розкажемо про нюанси реабілітації після втручання на конкретній ділянці.

  • Обличчя. Рекомендується виключити фізичні навантаження, особливо впродовж перших 7–20 днів. Заборонено відвідування лазні, сауни, басейну. Не можна засмагати під сонцем або в солярії.
  • Тіло. Реабілітація передбачає тривале обмеження фізичної активності — аж до повного відновлення м'язів. Також заборонений вплив високих температур (лазня, сауна, солярій, засмага). Не можна плавати в басейні.
  • Груди. Мінімум 1 місяць після операції рекомендується спати на спині. Також потрібно обмежити фізичні навантаження — особливо ті, під час яких залучається верхній плечовий пояс. В обов'язковому порядку необхідно носити компресійну білизну. У ранньому періоді відновлення (14 днів) лікарі не радять підіймати руки вгору та водити автомобіль. 
  • Інтимна зона. Перші 7–10 днів після втручання дозволяється сідати лише боком, не напружуючи промежину. Заборонено приймати гарячу ванну, відвідувати лазню, сауну і басейн. Виключення фізичних навантажень та інтимного життя показано впродовж мінімум 1 місяця.

Загалом, якщо операція здійснювалася на відкритих ділянках тіла (на обличчі, руках, ногах) рекомендується уникати потрапляння ультрафіолету на шкіру до її повного загоєння. Особливо ця порада актуальна влітку, під час підвищеної активності сонячних променів.

реабілітація після пластичної операції

Догляд за швами після пластичної операції

Щоб заживлення рубців здійснювалося швидше, варто дотримуватись загальних порад для відновлення після пластики:

  • за рекомендацією лікаря слід обробляти шви антисептичними розчинами, прикладати загоювальні мазі;
  • категорично забороняється відривати кірки, якими вкриті шрами;
  • не можна самостійно міняти пов'язки, використовувати не призначені лікарем мазі та препарати.

До та після операції хірург докладно розповість, як краще відновлюватися після пластики, а також правильно здійснювати догляд за рубцями. Дотримання всіх рекомендацій щодо лікування та реабілітації допоможе якнайшвидше відновитися та досягти бажаного результату. 

Бажаєте зробити привабливішою певну ділянку свого тіла або позбутися зовнішніх вад, що негативно впливають на ваше життя? Звертайтесь до Назара Грицевича — сертифікованого пластичного хірурга, хірурга вищої кваліфікаційної категорії та кандидата медичних наук. Лікар має досвід роботи понад 13 років і щоденно працює над удосконаленням своїх знань та умінь. Назар Грицевич приймає пацієнтів у Києві, Львові та інших містах України. Довіртеся професіоналу своєї справи, що допоможе отримати ідеальне тіло і розробить індивідуальний план реабілітації.

Залиште заявку на консультацію
Наші контактні дані
Наше місцезнаходження
79000, Україна,
м. Львів, вулиця Довга, 56